Spelregelwijziging zaalhockey: de lange corner en presentatie over de regels

4-12 Nieuws
De spelregelcommissie van de FIH, de Rules Board, heeft onlangs het nieuwe internationale spelreglement zaalhockey bekendgemaakt die door de KNHB wordt opgevolgd. Dit jaar is er één grote verandering (en een paar kleine wijzigingen) doorgevoerd.  
   
De grote aanpassing is de introductie van de lange corner in het zaalhockey. Geen schokkende wijziging: de uitvoering vindt plaats precies zoals op het veld: recht tegenover de plek waar de bal via de verdediging over de achterlijn ging. Daardoor is de gehele zaalregel van het verlaten van de bal van het speelveld via de achterlijn gelijk aan die op het veld.
Oftewel: echt duidelijk opzettelijk over de eigen achterlijn spelen leidt tot een strafcorner, zonder duidelijke opzet is het een lange corner, en wordt de bal het laatst geraakt door een aanvaller, dan volgt uitslaan. Let wel, een keeper mag de bal nog steeds van zijn legguard laten afkaatsen richting de achterlijn; dit valt niet onder de opzet die tot een strafcorner leidt. 
  
Een andere wijziging in het nieuwe spelreglement is dat shoot-outs in plaats van strafballen voortaan beslissing brengen in (halve) finales. Elk team neemt drie, in plaats van vijf zoals op het veld, shoot-outs. De strafbalnemer start drie meter buiten de cirkel, midden voor het doel en hebben zes seconden om een doelpunt te maken. Alle andere bepalingen zijn te lezen in het spelreglement, in een apart segment over shootouts. 
  
De KNHB raadt het alle geïnteresseerden aan om naast deze regelwijzigingen ook alle andere (on)gewijzigde regels goed te bestuderen door het spelreglement goed te lezen.
 
 
Hierbij ook nog een presentatie gegeven door de KNHB op de diverse bijeenkomsten. KLIK HIER