Spelregelwijzigingen per ingaande nieuwe seizoen 1819

23-8 Nieuws

De KNHB voert met ingang van seizoen 2018-2019 twee grote regelwijzigingen door binnen haar competities. Het is bij de senioren al enige jaren toegestaan om de bal boven de schouder te spelen. Vanaf komend seizoen is dit ook bij de junioren toegestaan. Daarnaast konden in het afgelopen seizoen teams in de 1e Klasse een extra wedstrijdpunt verdienen door het nemen van shoot-outs na een gelijkspel. Deze pilot wordt beëindigd.

Sticks ook toegestaan bij de junioren

Tot en met afgelopen seizoen was sticks alleen toegestaan bij de senioren en veteranen, niet bij de junioren. De KNHB was van mening dat deze regel bij het jeugdhockey eventueel tot gevaarlijke situaties zou kunnen leiden. Inmiddels zijn er goede ervaringen opgedaan met deze regel bij de senioren. Daarom wijzigt de KNHB haar standpunt met ingang van het nieuwe seizoen. Bovendien mag de hoge bal in alle junioren-categorieën wel gespeeld worden - alleen dus bij elftallen!. Ook junioren mogen vanaf seizoen 2018-2019 de bal dus boven de schouder met de stick spelen. De KNHB heeft de verwachting dat deze aanpassing het aanleren van het technisch goed ontvangen van de hoge bal stimuleert, zoals dat ook bij de seniorenteams is gebeurd. De regelwijziging maakt tenslotte ook dat de regels bij de junioren aansluiten op het internationale spelreglement.

Het spelreglement veldhockey wordt met ingang van het nieuwe seizoen aangepast en stelt met betrekking tot deze regel (artikel 9.6) het volgende:

Spelers mogen op een gecontroleerde manier de bal op elke plaats in het veld stoppen, ontvangen, laten afketsen en spelen op elke hoogte inclusief boven schouderhoogte, mits dit niet gevaarlijk is en het niet leidt tot gevaarlijk spel.

Einde pilot shoot-outs 1e Klasse

In seizoen 2017-2018 is gestart met een pilot voor teams in de 1e Klasse Heren en Dames. Na een gelijkspel werden shoot-outs genomen en bij winst van deze shoot-outs kon een extra wedstrijdpunt worden verdiend. De KNHB heeft de pilot met de deelnemende verenigingen geëvalueerd en besloten de pilot te beëindigen. Bij het aangaan van de pilot was de verwachting dat hiermee een spannend element aan de competitie werd toegevoegd. Dit valt echter tegen. Daarnaast is de pilot negatief beoordeeld door het merendeel van de betrokken teams. Voor de KNHB was dit reden genoeg na een jaar af te zien van een vervolg van de pilot.

Het stopzetten van de pilot betekent dat de wedstrijden in de 1e Klasse weer dezelfde vaste aanvangstijden kennen als in de andere competities voor standaardteams. De dames starten volgend jaar in de 1e Klasse om 12:45 uur, de heren om 14:45 uur.