Team- en Spelbegeleiders

Teammanager en Coach

Teammanager

Een teammanager zorgt voor de organisatie van alles wat zich buiten het veld en de wedstrijd afspeelt, zoals ouders informeren over verzamel- en wedstrijdtijden en een schema opstellen voor spelbegeleiders en fruitouders. Hij/zij is voor de jeugdcommissie het aanspreekpunt van het team. Zo zal de teammanager bijvoorbeeld als een training of wedstrijd wordt afgelast degene zijn die het team daarover informeert. En zorgt dat er limonade is na de wedstrijd zodat beide teams na afloop van de wedstrijd samen wat kunnen drinken. Uiteraard hierbij geholpen door de overige ouders, je hoeft dit niet alleen te doen. 

Coach

Een coach zorgt voor alles wat met de wedstrijd zelf te maken heeft: opstelling, tactiek, wisselspelers, gedrag in het veld. Echter hij/zij zou niet de rol van spelbegeleider over moeten nemen, maar zal zich dan enigszins op de achtergrond opstellen. De KNHB heeft per jeugdcategorie een "coach Bijdehandje" opgesteld met veel nuttige en leerzame tips om het spelplezier te bevorderen.  Voor de Jongste Jeugd kun je die HIER vinden. En in enkele stappen de aandachtspunten voor een coach vind je HIER.

Het is verplicht om een bitje en scheenbeschermers te dragen tijdens het hockeyen. Een coach let er op dat iedereen deze regel naleeft. Dit voorkomt onnodig letsel.

De coach is verantwoordelijk voor het invullen en insturen van het DWF-formulier (= digitale wedstrijdformulier). Bij foutief invullen, ontvangen we een boete, neem er dus even de tijd voor.

Spelbegeleiding

F en E teams

De spelbegeleider leidt de wedstrijd in goede banen. De spelbegeleider fluit en geeft uitleg waar nodig. Het belangrijkst is dat er een leuk spel gespeeld wordt en dat de kinderen aangeleerd wordt hoe het spel gaat. Elke ouder met een beetje kennis van het spel kan spelbegeleider zijn voor F, E6-tal of E8-tal.

Als een team met meer dan 3 doelpunten voorstaat, kan de spelbegeleider het spel stil leggen om een evenwichtigere situatie te creëren. Hiervoor staan verderop in dit document een aantal suggesties, welke door de KNHB worden gehanteerd.

Bij wedstrijden van de jongste teams (F-teams bestaande uit min. 6 kinderen), worden er 2 wedstrijdjes van 3 tegen 3 gespeeld. Hierdoor zijn zowel de spelbegeleider van de thuisclub als de uitspelende club tegelijkertijd aan het fluiten.

Bij de 6 en 8-tallen zijn er ook twee spelbegeleiders, één van elke club.

Het is belangrijk dat de spelbegeleiders VOOR de wedstrijd afspraken maken over hoe ze samen gaan zorgen voor een leuk en evenwichtig spel. Zoals eerder gezegd, gaat sportplezier en het aanleren van hockeyvaardigheden boven winnen.

Taken spelbegeleider

Maak kennis met de coach en de spelbegeleider van de tegenpartij voor aanvang van de wedstrijd. Spreek samen eventueel aandachtspunten af (max. 3) en vul die na afloop met elkaar in op het wedstrijdformulier.

In verband met de veiligheid, let op het tenue van de kinderen. Verplicht zijn scheenbeschermers onder de kousen en een gebitsbeschermer ofwel het bitje. Voor de keeper geldt: bodyprotector onder de trui. Wedstrijden worden niet gespeeld in trainingsbroeken, jacks en truien over het tenue heen. Wél toegestaan zijn maillots/leggings en truien of t-shirts onder het tenue.

Het is zaak dat er een plezierige, veilige en leerzame wedstrijd tegen elkaar wordt gespeeld. Dat betekent dat er niet voor elke overtreding hoeft te worden gefloten. Alles wat onder gevaarlijk spel valt moet echter wel worden afgefloten. Geef er uitleg bij, zodat de kinderen het begrijpen en dit afleren.

Aarzel niet om een time out te nemen voor extra uitleg.


Tips bij een te groot verschil in speelsterkte:

Overleg dit met de coach en spelbegeleider van de tegenpartij. Geef daarna duidelijk uitleg aan de kinderen over de getroffen maatregelen, zoals:

- Strenger fluiten voor de tegenpartij
- Minder streng fluiten voor de zwakkere partij

- Ondersteuning van het zwakkere team: time out nemen en uitleg geven over wat te doen bij bijvoorbeeld uitverdedigen of nemen van een vrije bal.
- Grijp in als het zwakkere team die taken niet goed uitvoert.
- Laat de sterkere partij niet meer met de bal lopen; dat zal in het begin lastig zijn, maar uiteindelijk gaan ze elkaar beter aanspelen en meer samenspelen. Het geeft bovendien de zwakkere partij wat ruimte om ook op hun niveau aan spelen toe te komen.
- Eventueel opstelling van het sterkere team wijzigen: even niet je sterkste team neerzetten

Wat je absoluut niet moet doen: 3x overspelen in het doelgebied voor er gescoord kan worden. Beide partijen leren daar niets van. Het sterkere team is meer bezig met tellen dan met het spel en het zwakkere team blijft in de verdediging gedrukt en komt niet meer aan spelen toe.

Voor meer informatie, kijk ook op de KNHB site: KLIK HIER

 

Na de wedstrijd

Laat de kinderen van beide partijen elkaar voor de wedstrijd de hand schudden en na afloop feliciteren en/of bedanken voor de partij. Dat geldt uiteraard ook voor coach en spelbegeleiders.

Ga met beide teams wat drinken, biedt de begeleiding van de gasten koffie aan en vul met elkaar het Digitaalwedstrijdformulier in!

De handleiding voor het DWF is via de volgende link te vinden: Hoe werkt het wedstrijdformulier (DWF)?