Even voorstellen ..... Noelle Beerepoot

2-6 Nieuws Noelle Beerepoot  

Fluiten, best eng maar ook leuk. 

Het is natuurlijk best lastig, een hele wedstrijd geconcentreerd fluiten. En spannend. Bovendien heeft de één meer talent om te fluiten dan de ander. Ik kan het zeggen, want ik ben zeker niet de beste fluiter. Maar leuk vind ik het inmiddels wel. Ik snap steeds meer van het spelletje ook al heb ik een uitgebreidere achtergrond in het klassieke ballet. Door te gaan fluiten moest ik me meer verdiepen in de regels en het spel.

Ik zit in de scheidsrechterscommissie van HC Spaarndam, samen met Jan-Jaap Groot. Mijn doel is de drempel om te gaan fluiten te verlagen, voor ouders maar ook voor de jongeren. Want bijna iedereen ziet er in het begin een beetje tegenop om te gaan fluiten. Voor de ouders organiseren we bijvoorbeeld in september en in april een instructie-uurtje over spelbegeleiden bij de jongste jeugd. Soort tips & trics en de basisregels. Zodat zij aan de slag kunnen als spelbegeleiders.  

Voor anderen, ook voor de jeugd, zijn er zo'n twee keer per jaar de spelregelcafe's. Over hoe je strafopbouw doet, hoe je klein maar vroeg in de wedstrijd begint met duidelijk maken waar je wel en niet van gediend bent, hoe je de sfeer goed houdt etc. Dus het gaat verder dan 'de regeltjes'. Jan-Jaap Groot verzorgt deze spelregelcafe's inhoudelijk en ik leer iedere keer weer wat bij van Jan-Jaap. 

Iedereen die wil, kan zijn scheidsrechterskaart halen. Niet ingewikkeld, niet heel veel leerwerk, maar je moet er wel een paar avonden voor gaan zitten. Het geeft je inzicht in het spel en jouw rol als scheidsrechter waardoor je wat steviger staat als je moet fluiten. En dan vooral: vlieguren maken.  

Mijn naam is Noelle Beerepoot, moeder van Otto Poels van de JD1. Bij vragen of suggesties mail naar: [email protected]